Studenti čtou a píšou noviny

01.04.2013 18:21

     

 

Gymnázium Pelhřimov a Mladá fronta

Studenti čtou a píšou noviny

Cílem projektu je naučit studenty středních škol pracovat s denním tiskem a poskytnout studentům prostor pro vyjádření vlastních myšlenek a názorů na stránkách největšího českého deníku. V jarním kole budou zadána tři témata zvolená redakcí, na která budou studenti moci psát své příspěvky. Nejlepší příspěvky budou poté otištěny v deníku MF Dnes.

Téma č. 2: Hudba v životě lidí – jakou plní roli? Dokážeme si život bez hudby v běžném životě ještě představit?

Hudba provází lidstvo od pradávna. Nejprve plnila roli rituální, náboženskou a postupně se stala formou zábavy. Revoluce nastala ve chvíli, kdy se lidstvo naučilo hudbu zaznamenat a člověk si tak mohl pustit hudbu kdykoli se mu zamane. Druhou převratnou věcí se stal „vynález“ videoklipu, tedy pozvednutí hudby na audiovizuální zážitek.

2.1 Jak se změnila role hudby v životě lidí za posledních padesát let?

2.2 Má v současné době šanci na úspěch písnička, která nemá svoji video podobu? Dosáhl by PSY a jeho Gangnam Style takové popularity bez videoklipu?

2.3 Jak se hudba bude vyvíjet  v následujících 20 letech. Budou se rodit velké hvězdy, které se dokážou na vrcholu udržet i několik desítek let, nebo je budoucnost v hvězdičkách jednoho dvou hitů?

2.4 Jakou roli hraje hudba ve vašem životě? Myslíte si, že to, co posloucháte, vyjadřuje i váš životní postoj a styl? Je pro vás důležité, co poslouchají vaši kamarádi a partneři?

 Poznámka: Ke zpracování si vyberte vždy jen jednu podotázku Doporučený rozsah práce je 1/2 až 3/4 strany A4. Články mohou být redakčně kráceny a upravovány.

Příspěvky můžete zasílat do 17.04.2013 na adresu studenti@mafra.cz, případně na karel.kra@gmail.com. Já si to přečtu, opravím a pošlu se všemi náležitostmi.

Na konci každého příspěvku uvede autor své jméno a příjmení, dále název školy a město. Pokud toto nebude v příspěvku uvedeno, nemusí být do projektu zařazen. Anonymní práce neotiskneme. Samotný soubor pojmenujte jménem a příjmením autora!! Pokud budou studenti posílat příspěvky ze svých soukromých e-mailů, napíší do předmětu e-mailu název školy a město.

 

Předchozí témata

Téma č. 1: Energetika a budoucnost Země

1.1 Dobrovolnictví ve firmách - podpora veřejně prospěšných aktivit - má smysl? A jaké aktivity byste podpořili?

1.2 Konec světa a blackout-bere tuto myšlenku společnost na vědomí?

1.3 Mimozemské civilizace-existuje život mimo Zemi? Jaké by mohly být v této souvislosti jiné zdroje energie?

1.4 Technická gramotnost české populace. Mezigenerační rozdíly. Jak moc znáte své technické okolí - energetické soustavy i informační technologie.

1.5 Sportovní marketing - co to je? Obchod se sportem? Financování sportu. Etika ve sportu.

—————

Zpět


Kontakt

Karel Kratochvíl

Gymnázium Pelhřimov
Jirsíkova 244
Pelhřimov 39301



Poděkování:

Za sponzorské dary na vybudování žákovské knihovny:

Ing. Jaroslavu Markvartovi, Ing. Josefu Tomcovi, Ing. Antonínu Chmelařovi, MUDr. Karlu Křikavovi. Ing. Ladislavu Medovi, Ing. Karlu Kratochvílovi